Vaselin – venn eller fiende?

V

Vi ser ut til å ha det boret inn i hodene våre på at vaselin er en fuktighetskrem, hvorfor skulle vi ellers kvele den på våre delikate lepper. Vaselin har sine bruksområder i andre områder, for eksempel fungerer det som en barriere for huden din i kuldegrader og godt, det kan brukes i en rekke situasjoner der man kan trenge smøremiddel, men som helhet hjelper det ikke på hud foryngelse.

Da jeg var ung tenkte jeg at ‘vaselin’ og vaselin var forskjellige ting. Jeg hørte en gang si at vaselin var laget av hvalfett, og det fikk meg til å krype og tørke av de belagte leppene mine med avsky i ermet. Men etter å ha innsett at tinnet mitt med ‘vaselin’ faktisk var de samme tingene i et badekar i baderomsskapet, lagde jeg umiddelbart en ny frakk på leppene mine i lettelse. Dette skapte ytterligere forvirring. Gitt at ‘bensin’ var i navnet, tenkte jeg at jeg derfor må kvele bensin over hele munnen, og jeg burde være litt mer forsiktig rundt åpen ild.

Likevel hadde jeg ikke tenkt å kaste tinnet ennå. Du skjønner, det blir en slags avhengighet. Når du ser noen åpne den vanskelige tinnet og gni fingertuppen i den sirkulære bevegelsen som bare ser ut til å være naturlig, sjekker du statusen til dine egne lepper, og hvis de kunne bli litt mer glatte, begynner du umiddelbart å lete gjennom din altfor store veske for å finne den. I utgangspunktet er det å se noen påføre vaselin på leppene som å se noen gjespe – du må etterligne det.

Så mye som vi liker å bruke denne gooen, stiller vi aldri spørsmål ved hvorfor leppene våre forblir tørre etter at det tykke gelélaget har slitt seg eller mer sannsynlig er blitt inntatt. Sikkert med mengden (det jeg har kalt) ansiktsfett vi bruker på leppene våre om dagen, bør de være så myke at påføring av leppestift er nesten umulig og glir av kurs over kinnet vårt. Ytterligere årsaker til at tinnet grøft er sett i studier som tyder på at petrolatum (en ingrediens i vaselin) er relatert til brystkreft.

Nå vet jeg at i disse dager ser det ut til at alt gir deg kreft, men når du hører ‘bensin’ som pleide å selge et skjønnhetsprodukt, skremmer det deg definitivt av. Så her er det. Vi må kaste tinnet, eller gi det til en venn som har en alternativ bruk for det, og erstatte vaselin med en fuktighetskrem med vitamin A og E i. Eller på kort sikt, slå litt E45 på leppene før sengetid, og jeg garanterer at leppene dine faktisk vil føles myke uten å se ut som om du nettopp har stekt og glemt å tørke munnen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta