Soyablekk – fakta om soyablekk og -toner

S

Soyablekk brukes nå av noen selskaper til å produsere trykkfarge. Disse er laget av soyabønner og sies å være mer miljøvennlige enn petroleumsbasert blekk som de fleste hjem og bedrifter bruker. Akkurat som skriverblekk og toner du kjenner til, er de tilgjengelige i livlige farger. I tillegg gjør de det enkelt for deg å resirkulere utskriftspapirene dine. Soya har også blitt foretrukket fordi den ikke tørker ut like raskt som andre skriverblekk som selges på markedet.

Jakten på soyablekk startet på den senere delen av 1970-tallet. Dette var den samme perioden da Newspaper Association of America (NAA) lette etter bedre måter å produsere blekkpatroner på i stedet for å være avhengig av petroleumsbaserte. Sammen med 2000 andre vegetabilske oljeformler fant NAA-forskere ut at soyaolje er best i blekkproduksjon. The Gazette of Iowa var den første som brukte dette utskriftsblekkalternativet i 1987.

Mer fakta om soyablekk og tonere

Seks år etter opplaget for Iowa’s the Gazette i 1987, ble National Soy Ink Information Center grunnlagt. Dette var på grunn av innsatsen til Iowa Soybean Association som da presset på flere undersøkelser for levedyktigheten til soyablekk og tonere for utskrift. SoySeal-merket ble også laget av teamet for å sikre at sertifiserte produkter identifiseres av forbrukerne. Sertifiserte produkter oppfyller de grunnleggende kravene for produksjon av disse trykkfargene.

I løpet av året 2004 var det allerede rundt 95 % av dagsavisbedriftene som brukte disse blekket og toneren. Et år etter stengte National Soy Ink Information Center vel vitende om at tilstrekkelige undersøkelser allerede er gjort for disse produktene. Bruken av SoySeal er nå under behandling av American Soybean Association.

Produksjonsfakta om soyablekk og tonere

Soyablekkolje behandles etter noen trinn i produksjonen. Selv om soyaoljen sies å være en spiselig type vegetabilsk olje, er den tilsvarende soyablekken produsert fra ekstraktet ikke spiselig. Her er noen fakta å legge merke til ved produksjonen av dette produktet:

1. Blanding. For å lage soyablekk fra soyaolje, blandes det først med noen produkter som pigment, voks og harpiks. Blandingen av vegetabilsk olje med disse forbindelsene gjør utgangen til en ikke-spiselig.

2. Resultat av blandingsprosessen. På grunn av dets binding med tilsetningsstoffer, sies dette blekket ikke å være 100 % biologisk nedbrytbart. Disse forbindelsene finnes også i petroleumsbasert blekk.

Fordeler og ulemper med soyablekk – en titt på miljøspørsmål

Soyablekk- og tonerkassetter er gunstige for mange mennesker. Det hjelper med papirgjenvinning siden blekket enkelt kan fjernes fra utskriftsmediet. Vær imidlertid oppmerksom på at disse lett avtagbare blekkene er de som ikke selges kommersielt på markedet.

En annen fordel med disse trykkfargene sees i dens naturlig klarere løsning. Dette gjør det lettere å oppnå lysere farger for blekket. Dette eliminerer behovet for pigmentering og gjør dermed skriverens blekkpatroner billigere enn andre versjoner på markedet. Nyere teknologier innen forskning på soyablekk gjør resultatet enda klarere.

Men det er også noen ulemper med bruken av slike blekk. For det første er det ikke godt egnet for alle aspekter ved utskrift. De kan ikke brukes til dine personlige skrivere eller i produksjon av kulepenner. Noen trykkpresser synes produktet er utfordrende fordi det tørker sakte. For eksempel vil det ta mye tid for magasiner å få blekket til å tørke opp på de bestrøkne og blanke sidene. Videre kan produksjon av blekket fra en enkelt avling føre til epidemier av avlingssykdom.

Til tross for ulempene er det mange som ser fordelene ved å bruke slikt blekk fremfor petroleumsbaserte. Flere mennesker erkjenner det faktum at det eliminerer noen av farene i miljøet. Å redusere forbindelsene som legges til produktet vil gjøre produksjonen mer miljøvennlig.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta