Slik forstår du ernæringsetiketter

S

Sliter du med å forstå alle de vanskelige begrepene på ernæringsetiketter? Frykt ikke fordi du ikke er alene. Mettet fett, transfett, delvis hydrogenerte oljer, caboxymethylcellulose, natriumheksametafosfat, maltodextrin … det er alt for mye å ta i. Vi vil hjelpe deg med å forstå maten du spiser, slik at du kan vite om du spiser sunt eller ikke .

Folk ser på ernæringsetiketter av forskjellige årsaker. Uansett årsak, er det alltid en god idé å vite hva du putter i kroppen din. Ta deg tid til å lese ernæringsetiketten før du går til ingrediensene. Her er en oversikt over hva du trenger å vite om ernæringsetiketter.

Serveringsstørrelse: Start med å se på porsjonsstørrelsen, som er den nøyaktige målingen som alle kalorier, fett, sukker eller natrium gjelder. Hvis serveringsstørrelsen for eksempel er en kopp, gjelder alle beløpene for den målingen. De 150 kaloriene i den serveringsstørrelsen på en kopp dobbel hvis du spiser 2 porsjoner. Sjansen er stor for at en pakke, pose eller flaske med noe ikke er en porsjonsstørrelse.

Kalorier: Den neste, og ofte mest fremtredende, tingen folk ser er kaloriene. Kalorimengden oversetter til mengden energi du får fra en porsjonsstørrelse på maten. Mange amerikanere bruker for mange kalorier som følge av en porsjonsforvrengning. Kaloridelen på hver ernæringsetikett kan hjelpe folk å telle kalorier hvis de prøver å gå ned i vekt. I det gjennomsnittlige amerikanske kostholdet er standard daglig kaloriinntak 1800-2200 kalorier for voksne kvinner og 2000-2.500 kalorier for voksne menn. Dette er gjennomsnittlige beregninger som varierer basert på fysisk aktivitet og helsemessige forhold. Huske: Hvis du prøver å gå ned i vekt, er det best å spise mellom 1.200-1.500 kalorier per dag.

Natrium: Den gjennomsnittlige amerikaneren spiser for mye salt. Ditt maksimale daglige natriuminntak bør ikke overstige 2300 mg (ca. 1 teskje). Hvis du er over 40 år eller har hypertensjon, anbefales det å konsumere 1500 mg natrium om dagen eller mindre. Det er best å unngå så mye salt du kan, ettersom overforbruk av salt kan føre til hjertesykdom, høyt kolesterol, hypertensjon eller åreforkalkning. Hvis du tilfører salt til maten din, er det naturlige salter som er bedre for deg enn vanlig bordsalt.

Fett: Det er gode og dårlige fettstoffer. Fett som er umettet er akseptabelt å spise, i riktige mengder selvfølgelig. Du vil legge noe tilbake på hyllen hvis det inneholder mettet eller transfett. Disse to kan føre til økte LDL (dårlige) kolesterolnivåer og reduserte HDL (gode) kolesterolnivåer. Når du søker etter fett på en ernæringsetikett, må du også sjekke ingredienslisten. På grunn av et merket smutthull kan selskaper legge 0,5 g transfett per porsjon, selv om produktet sier at det er fettfritt. Slik sjekker du: Sjekk ingrediensene for å se om det er hydrogenerte oljer. Hvis det er noen, har produktet noe transfett i det.

Sukker: Sukker har mange navn, så sjekk ingredienslisten for navn som galaktose, dekstrose, fruktose eller glukose. Det er også tilsatt sukker eller søtningsmidler som aspartam og mais sirup med høy fruktose, som bør unngås. Naturlige søtningsmidler som stevia eller organisk agave er best. Sukker kan være i usannsynlig mat for å gi smak. De kan være i usunne frokostblandinger eller salatdressinger. Så pass deg for skjulte sukkerarter.

Karbohydrater: Sukker, fiber og raffinerte karbohydrater (unngå disse) faller under karbohydratparaplyen. Karbohydrater er en stor energikilde hvis du velger de riktige å spise. Komplekse karbohydrater, ofte funnet i fullkorn eller frukt og grønnsaker, er mye bedre for deg enn raffinerte karbohydrater. Hvis du innlemmer fiberholdige frukter og grønnsaker i kostholdet ditt, kan du bidra til å forbedre fordøyelsen, øke energinivået, og du vil spise mindre fordi du vil føle deg fyldigere.

Vitaminer og mineraler: De fleste amerikanere får ikke nok av vitamin A og C. Se opp for disse og sørg for at du får din daglige dose. Du kan også spise fersk frukt og grønnsaker for å sikre, om ikke overstige, ditt daglige behov for de fleste vitaminer og mineraler som er nødvendige for riktig helse. Kalium, magnesium, kalsium og jern er gode mineraler, hvorav noen hovedsakelig finnes i avokado, mørkt bladgrønt, rå nøtter og frø eller bananer, blant mange flere matvarer. Du kan også ta urtetilskudd for å få vitaminer og mineraler du trenger.

Ingredienser: Ingrediensene er på etiketten av en grunn, og de er små av en grunn også! Mange overser ingrediensene, hvorav noen kan være skadelige for helsen din. De mest fremtredende ingrediensene i maten er oppført først. Hvis ingrediensen er for vanskelig å uttale, anbefaler vi at du holder deg borte fra den. Se etter korte ingredienslister som har lettfattelige ingredienser.

Dette er mye å ta innover seg, men forhåpentligvis har det hjulpet deg med å forstå ernæringsetikettene litt bedre. Hvis du har spørsmål om hva som er best å konsumere/unngå for din helse, kan du sende oss en e -post eller ringe oss. Vi er her for å hjelpe.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta