Hvordan lage en backup-morform

H

En moderform er et spesielt hylster som støtter en fleksibel lateks-, silikon- eller polyuretangummiform. Det bidrar til å forhindre at de forvrenges eller kollapser når støpematerialet helles i. Disse stive støttene kan være laget av ethvert stivt materiale som gips, glassfiber eller polyuretanplast.

Det nåværende materialet for å lage moderformer for større emner er glassfiber. Den lave kostnaden og lette vekten til dette materialet gjør det ideelt. Morformer for mindre gjenstander pleier å være laget av gips. Hvis en lateksform er mindre enn 200 mm høy, trenger du sannsynligvis ikke en i det hele tatt. Former av denne størrelsen kan helles med hell ved å henge den i et hull kuttet i papp. På den annen side kan noen 3D-fliseformer på rundt 100 mm i størrelse med en bred flat horisontal overflate forvrenges og vil definitivt kreve en moderform for å støtte den.

Stivheten til moderformer er viktig slik at den gir tilstrekkelig støtte til den fleksible gummiformen. Det er derfor viktig at gummiformen ikke har noen underskjæringer da den kan være vanskelig å fjerne fra den stive støtten når den støpes med materiale. Gummiformen kan imidlertid ha underskjæringer på innsiden. Underskjæringen på den ytre delen av formen kan fylles med en fleksibel svamp dyppet i lateks. Ytterligere strøk kan deretter legges til for å gjøre utsiden av formen jevn.

Det er også viktig å lage moderformen umiddelbart etter at gummiformen er laget. Den originale gjenstanden inne i gummiformen vil holde gummiformen i sin sanne form, og moderformen vil støtte formen nøyaktig.

Lage en gipsmorform for en lateksform.

Så snart lateksformen er ferdig og tørr, påfør et fint lag med vaselin på alle ytre overflater av formen. Dette vil hjelpe til med å fjerne moderformen når den er fullført.

De fleste moderformer må være et todelt hylster som må festes sammen rundt lateksformen. Du må finne den enkleste skillelinjen for de to delene å skille fra formen. Dette er vanligvis på de mindre detaljerte områdene av formen. Når du har bestemt deg for hvor skillelinjen skal være, merk den ut med en penn på lateksformen.

Nå kan du lage din første halvdel av moderformen. Ved å bruke ikke-herdende oljebasert leire bygger du opp en vegg opp til skillelinjen. Gjør denne veggen ca. 50 mm i tykkelse og legg til noen riller i veggen for å fungere som et registreringspunkt slik at de to formdelene går sammen på riktig sted.

Det kan nå påføres gips på første halvdel av lateksformen helt opp til leirveggene. Sørg for at leirveggene med registreringssporene er dekket med gips. Små firkanter av hessian kan bløtlegges i gipsen og legges til gipsen allerede på formen for å gi styrke til moderformen. Pass på at du overlapper disse hessian-firkantene. Bygg opp gipsmorformen til den er ca. 15 til 30 mm tykk og la den tørke.

Når gipsen har stivnet kan du fjerne den ikke-herdende leiren. Du må nå påføre et slippmiddel på gipsen som ble stående med registreringsspor da leiren ble fjernet, da vi nå legger til den andre halvdelen av formen. Hvis det ikke påføres slippmiddel på denne delen av det første moderformstykket, vil gipsen feste seg til den andre halvdelen. Vi kan bruke vaselin til dette.

Påfør nå gips på andre halvdel av formen på samme måte som det første stykket med hessian for styrke. Når dette andre stykket har satt seg, kan begge halvdelene av moderformen fjernes. Disse bitene bør lett komme vekk. Formstøtten er nå komplett. Den originale modellen kan fjernes fra lateksformen og støpemateriale kan helles i. Tykke gummibånd kan brukes til å holde gipsmorformdelene sammen under støping.

Merk: Når du lager gipsmorformen, kan det være en god idé å sørge for at toppen er vannrett, da når du snur den opp ned for å støpe, må den være frittstående med mindre du planlegger å støtte den med seler.

Å lage en moderform i glassfiber

Metoden for å lage en glassfiberbackup er i utgangspunktet den samme som den vi beskrev ovenfor.

Påfør den ikke-herdende leiren på samme måte ved dellinjen og påfør vaselin eller voks som slippmiddel på lateksformen. Belegg lateksformen med polyesterharpiksen før du legger på glassfibermatter eller tråder. Dette vil sikre at det ikke er luftbobler og harpiksen vil komme inn i alle former og hjørner. Når dette første strøket herder til en klebrig tilstand, påfør glassfibermatten som har blitt mettet i harpiksen. Fortsett å påføre matten på hele overflaten av lateksformen, og pass på at du overlapper matten. Når det er fullført, la det kureres og gjenta med den andre delen av sikkerhetskopien.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta