Hvordan beregne ernæringsdata ved hjelp av Excel eller Open Office Calc

H

EU -direktiv 1169/2011 trer i kraft 13. desember 2016. Den første fasen av dette direktivet trådte i kraft i 2014 13. desember, men det andre krever ernæringsdata som stiller spørsmål om hvordan man skal beregne ernæringsdata.

Den første fasen av denne forskriften krevde at alle ingrediensene på etikettene måtte inkludere allergeninformasjon i ingredienslisten. Før denne forskriften var det juridisk akseptabelt å inkludere allergeninformasjon i et eget område på etiketten.

De nye forskriftene krever ganske enkelt at allergener fremheves i listen over ingredienser for produktet, men ingrediensene må også angis i kvantitativ rekkefølge.

Kvantitativ rekkefølge betyr ganske enkelt at den største ingrediensbestanddelen må angis først, deretter den nest største og så videre. Andelene av disse ingrediensene bør også inkluderes.

Det er flere måter å markere ingredienser på; Brukere kan bruke fet tekst understreket tekstfarget tekst eller kursiv tekst

Det er 14 allergener som må angis på merkingen hvis de er tilstede i ingrediensene i produktet. Disse inkluderer hvete eller havre eller annen frokostblanding som inneholder gluten og inkluderer også melk, egg, fisk, krepsdyr, bløtdyr for å nevne noen.

Et annet aspekt ved lovgivningen var å harmonisere lesbarheten av tekst på matetiketter.

Historisk sett kan teksten være utrolig vanskelig å lese ettersom produsenter stappet så mye informasjon inn i en så liten del av etiketten som mulig for å maksimere markedsføringspotensialet til resten av etiketten.

De nye forskriftene krever at all tekst må være leselig med en bestemt høyde på bokstaven “x” i skriften ikke mindre enn 1,2 millimeter. I lekmannsbetingelser betyr det at standard Arial- eller Times New Roman -skrift må være 6,5 poeng og størrelse.

Den andre fasen av forskriftene som trer i kraft i desember krever at ernæringsdata leveres med all ferdig emballert mat, slik at forbrukerne kan ta valg angående ernæringen i maten de kjøper.

Loven bestemmer at denne informasjonen må formidles til kunden per 100 gram.

Det er også mulig å formidle informasjonen i tillegg per porsjon, slik at for eksempel en sandwich ville være en porsjon, slik at en matprodusent kunne gi informasjonen basert på hele smørbrødet. Matprodusenten kan også angi næringsverdier i en porsjon, for eksempel en kjeks eller et lite stykke sjokolade. Men matprodusenten må også gi informasjonen i et format på 100 g i alle tilfeller.

Hvordan beregne ernæringsdata
For å beregne næringsverdiene til ferdigpakkede matvarer til salgs til offentlige matproduksjonsbedrifter, må de kjenne ernæringsverdiene for ingrediensene i produktet. Kanskje den beste måten å demonstrere hvordan man beregner ernæringsdata, er å gi et eksempel; en skinke og sennepsandwich.

En skinke og sennepsandwich kan bestå av fire ingredienser; vi skal ha brød, skinke, sennep og margarin eller smør for å lage en sandwich. Hver av disse ingrediensene vil bli inkorporert på linje med en oppskrift; det vil si at det vil være en bestemt vekt for hvert produkt for å utgjøre et standardprodukt.

Matprodusenter må begynne med de grunnleggende dataene for ernæring for hver av ingrediensene – som nevnt krever lovgivningen at det gis ernæringsdata per 100 gram. Ettersom alle produsenter er pålagt å gjøre dette, bør de fleste matproduserende selskapene kunne få denne informasjonen direkte fra emballasjen til produktene de kjøper eller ved å snakke med leverandøren.

I vårt eksempel kan matprodusenten tabulere dataene fra ingrediensene i en tabell. Informasjonen som må formidles inkluderer energi i både kilojoule og kilokalorier; de må også formidle totalt fett, mettet fett, karbohydrater, sukker, protein og salt – alt i gram.

Matprodusenter kan også angi enumettet fett, flerumettet fett, polyoler og stivelse (som er karbohydrater) og fiber hvis de ønsker det.

Rekkefølgen på næringsstoffene er spesifikk og må overholdes for å overholde forskriftene.

Når datatabellen er utarbeidet per 100 gram for alle ingrediensene, må matprodusenten forstå vekten av hvert produkt som brukes i oppskriften for å lage smørbrødet. I dette eksemplet trenger matprodusenten å vite vekten av to brødskiver (la oss si 60 gram), skinke de bruker (f.eks. 30 gram), 10 gram sennep 5 gram margarin.

Når dette er gjort, brukes en enkel beregning på hver av ingrediensene for å bestemme hvor mange kalorier, hvor mye fett, mettet fett etc. som er tilstede i oppskriften. Beregningen vil være å dele ernæringsdataene per 100 g med 100 og deretter multiplisere det med vekten av ingrediensen i ingrediensen.

F.eks. Hvis 100 g skinke er 350 kalorier, delt på 100 er 3,5 kalorier per gram. 3,5 kalorier per gram x 30 gram brukt i oppskriften er 105 kalorier.

Når dette er fullført, vil matprodusenten ha en nøyaktig indikasjon på de totale ernæringsdataene for skinke og sennepssmørbrød ved ganske enkelt å legge verdiene for hver bestanddel sammen som en sum for oppskriften.

Og det er hvordan du beregner ernæringsdata ved hjelp av Microsoft Excel eller Open Office Calc.

For øyeblikket står matprodusenter over hele Storbritannia overfor en stor utfordring med å nå målene som er fastsatt i forskriften, og de må ta tak i dem veldig raskt hvis de ikke allerede har gjort det.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta