Historien om progressive hulromspumper

H

PCP-pumpen har en betydelig historie. Den ble oppfunnet og designet på slutten av 1920-tallet av franskmannen Rene Moineau.

Moineau satte seg fore å lage en roterende kompressor og utviklet i prosessen en ny rotasjonsmekanisme som skulle brukes til å utnytte variasjoner i trykket til en væske, som han omtalte som “kapsulisme”. Hensikten hans var å gjøre det mulig å bruke denne kapsulismen i pumper, kompressorer eller motorer.

På begynnelsen av 1930-tallet ble konseptpatentet til Progressive Cavity Pump lisensiert til tre selskaper: PCM-Pompes i Frankrike, Mono Pumps Ltd. i England og Robbins & Myers, Inc. i USA. Gjennom årene har andre små pumpeselskaper produsert spin-offs av Moineau-konseptet.

Moineau-prinsippet har blitt brukt i mange bransjer i et stort utvalg av applikasjoner siden det ble lisensiert. Den har blitt brukt som en pumpe i omtrent alle industrier: kjemisk industri, kull, mat, metallbearbeiding, gruvedrift, papir, petroleum, tekstil, tobakk og vann- og avløpsvannbehandling. I petroleumsindustrien har PCP-pumpen vært implementert som en overflateoverføringspumpe i over 50 år.

På midten av 1950-tallet ble det progressive hulromspumpeprinsippet brukt på hydrauliske motorapplikasjoner ved å reversere funksjonen til den progressive hulromspumpen. Maskinen ble deretter flyttet av væske i stedet for pumpevæske. Med pumpeelementene som ble drevet av boreslam eller andre væsker, etablerte den seg som den primære drivkraften for boremotorer. Moineau-prinsippet blir nå mye brukt i petroleumsboreindustrien.

Så på begynnelsen av 1980-tallet ble den progressive hulromspumpen implementert som en kunstig løftemetode i petroleumsindustrien. Robbins & Meyers, Inc. i USA må krediteres for å være den første til å bruke Moineau-prinsippet på kunstig løft i petroleumsindustrien. De etablerte seg som den første PCP-pumpeprodusenten som markedsførte pumpen som et valg til ordinære løftemetoder og etablerte en ny markedsplass for PCP-pumpen. Siden midten av 1980-tallet har andre produsenter kommet inn på denne markedsplassen, og utvidet aksepten av produktet i olje- og gassindustrien.

Pumpen påføres kunstig løft ved å feste pumpekomponentene til slangen og stangstrengen. Statoren kjøres på enden av røret, og rotoren festes til bunnen av stangstrengen og havner i statoren. Stengene og rotoren roteres gjennom en brønnhodedrivenhet som er konstruert for å bære vekten av stangen og væskesøylen.

For tiden blir PCP-pumpen mye brukt til å løfte væsker fra dybder på 6000 fot. Og dypere i olje- og gassbrønner. Progressive hulromspumper gir petroleumsindustrien et stort antall fordeler i forhold til tradisjonelt løfteutstyr, hvorav den viktigste er å senke kostnaden per løftet fat.

En progressiv hulromspumpe kan også oppføre seg som en motor når væske pumpes gjennom interiøret. Bruksområder inkluderer brønnboring.

Progressive hulromspumper blir også ofte referert til av de spesifikke produsentene eller produktnavnene. Det er ikke uvanlig at folk omtaler dem som Moineau pumpe, Mono pumpe, Twister pumpe etc. Twister PCP pumpen er en moderne pumpe produsert av Canam Pipe & Supply.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta