Feline Nutrition: Bør du mate katten din tørr eller våt mat?

F

Ethvert dyr trenger riktig kosthold og riktig ernæring for å sikre lang levetid. Da du er en ansvarlig katteeier, faller plikten på dine skuldre for å velge riktig mat til dine nydelige små tigre. Men bør du mate katten din tørr eller våtfôr? Vi vil svare på dette spørsmålet for å gi deg riktig veiledning i å ta vare på kattene dine.

Riktignok er det mange spørsmål om tørr mat, og de tre beste og viktigste er proteintype, karbohydratinnhold og vanninnhold. Studier har også vist at det er mange sykdommer forbundet med å spise kibble eller tørr mat som diabetes, hårballer, inflammatorisk tarmsykdom, fedme, astma og tannhelse. For å forstå videre, la oss diskutere de tre hovedproblemene med tørr mat en etter en.

Proteintype

Tørr kattemat har høyt plantebasert protein. Hvis du ikke vet det nå, er katter kjøttetende i naturen. I naturen jakter katter fugler og rotter. Ved naturlig design er katter obligatoriske kjøttetere, og dette betyr at kroppene deres ble designet for å få protein fra andre dyr. Det er derfor løver, tigre og andre medlemmer av kattefamilien blir matet ekte kjøtt i fangenskap. Tørr kattemat, som har plantebasert protein, gir ikke nok av denne essensielle aminosyren til kjæledyrene dine.

På toppen av det er katter ikke fysisk bygget for å effektivt fordøye protein som kommer fra planter. Deres indre organer er utformet på en slik måte at de kan absorbere protein bedre hvis proteinet kommer fra animalsk kjøtt. Katter trenger også Taurine. Det er en essensiell aminosyre som finnes i protein, men planteprotein inneholder svært lite av det sammenlignet med animalsk protein. Uten Taurine vil katter sannsynligvis utvikle blindhet og hjertesykdommer. Hos mennesker er Taurine avgjørende for at babyer skal utvikle hjernen og kognitive funksjoner.

Karbohydratinnhold

Som nevnt tidligere spiser katter ikke gress. Dette betyr at de har mindre karbohydratbehov enn andre dyr fordi planter som korn eller hvete er høye kilder til karbohydrater. Problemet med tørrfôr er at det inneholder for mye karbohydrat som kattene våre ikke trenger. I naturen vil katter spise mindre dyr som har høye proteinnivåer og høyt fuktighetsinnhold. Tørr kattemat gir ikke dette, men det har høyt karbohydratinnhold. Katter trenger ikke karbohydrater, og å mate dem med høyt karbohydratinnhold er skadelig for helsen.

Vanninnhold

Alle levende ting trenger vann. Problemet med katter er at de ikke ser ut til å ha en naturlig drivkraft for å bli tørste. Du vil se at de sjelden drikker vann sammenlignet med hunder. Denne typen feil i deres naturlige design utgjør en alvorlig risiko for deres helse.

Og det er derfor du må få i deg mye væske i kostholdet. Hvis du ikke gjør det, risikerer du at kattene dine utvikler kronisk dehydrering. Unødvendig å si har tørrfôr svært lavt fuktighetsinnhold sammenlignet med våt hermetikk. I naturen har en mus eller en fugl normalt 70% vann. Med denne rå dietten får katten nok protein, færre karbohydrater og 70% vann. Tørrfôr eller kibble inneholder bare omtrent 10% vann, og dette er ikke nok til å gi katten din riktig mengde væske.

Så hva er dommen? Gi kattene dine mat på hermetikk eller rått diett som kan oppfylle alle disse tre grunnleggende diettkravene. Du må også være forsiktig siden ikke alle våte matvarer oppfyller denne næringsverdien. Les etikettene nøye og bruk god dømmekraft.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta