Какво е дихроично стъкло?

К

Замисляли ли сте се някога за значението на дихроичното (ди – кро ‘- ик) стъкло и как се прави?

НАСА разработи дихроично стъкло за използване в сателитни огледала. Дихроичното стъкло е многослойно покритие, поставено върху черно или прозрачно стъкло чрез високотехнически процес на вакуумно отлагане. Кварцовият кристал и металните оксиди се изпаряват с електронно-лъчев пистолет в безвъздушна вакуумна камера и парите след това се носят нагоре и се закрепват, след което се кондензират на повърхността на стъклото под формата на кристална структура. Някои цветове имат много от тези слоеве, но дебелината на общото покритие е приблизително 35 милионни от инча.

Дихроичните покрития предават определени дължини на вълната на светлината, като същевременно отразяват други, като по този начин създават подобен ефект като иридесценцията, наблюдавана в огнен опал, крила на водни кончета и пера от колибри.

Дихроичното стъкло има два основни цвята и много други вторични цветове. Предаваният цвят се вижда, когато държите чашата директно на светлина, а отразеният цвят се вижда, когато стъклото е поставено на тъмен фон. С преместването на стъклото ще се виждат много други цветове.

Получената плоча от дихроично стъкло след това може да се слее с друго стъкло при многократно изпичане. Определени дължини на вълната на светлината ще преминат или ще бъдат отразени, което ще доведе до видимост на множество цветове. Поради вариации в процеса на изпичане, отделните резултати никога не могат да бъдат възпроизведени точно; всяко парче разтопено дихроично стъкло е уникално.

С играта на светлината заедно с нейния жив цвят, дихроичното стъкло е основен инструмент, използван за добавяне на интерес към всеки проект. Тъй като има много различни цветове, шарки и текстури, художниците на стъкло имат неограничени възможности за дизайн. Обичам да използвам дихроично стъкло, за да правя висулки и обеци. Обикновено поставям парче прозрачно стъкло върху горната част на дихроика и го разтопявам в пещта си. Накрая ще приложа гаранция и тя е готова за носене!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta