Видове отварачки за тирбушон и вино и как да ги използвате

В

Когато за пръв път започнах да пиша тази статия, имах малък списък от типове тирбушони, но бях забравил всички неясни типове, така че списъкът стана много по-голям. Реших да започна с трите най-популярни като тирбушерите на сервитьора, тирбушените крила и отварачката за вино тип Лост. Знам, че всички са запознати с тях. Първото нещо е да премахнете фолиото от горната част на бутилката, преди да използвате какъвто и да е тирбушон, това улеснява нещата и изглежда много по-добре.

The сервитьорски тирбушон е най-популярният и използван в повечето ресторанти. Прочетох някои статии, според които сервитьорският тирбушон е труден за използване, но не съм съгласен. За да използвате сервитьорски тирбушон, стартирайте точката на винта в центъра на тапата и просто завъртете винта право надолу в тапата, докато последната крива на винта не проникне в тапата, поставете назъбения лост върху устната на бутилката, след което повдигнете дръжката нагоре и коркът се отстранява. След като отворите няколко бутилки, ще бъде все едно да карате колело. Те са много надеждни и практически траят вечно. Ако имате нужда от повече информация за сервитьорските тирбушони, вижте статията ми „Стилове на тирбушона на сервитьора – кои са подходящи за вас“.

The крилат тирбушон също е популярен тип с този тирбушон, трябва да подравните винта с центъра на тапата, както направихте с тирбушона на сервитьора, след което завъртете целия тирбушон (с отворени крила), докато бутилката седне на дъното на тирбушона. Просто натиснете двете крила надолу и тапата ще бъде премахната.

The Лостче (заешко или винтово) отварачка за вино е един от най-лесните за работа. Първото нещо, което правите, е да вдигнете лоста, да поставите отварачката върху бутилката и да стиснете дръжките (ушите), след това да натиснете лоста надолу, който вкарва винта в тапата, и накрая, когато вдигнете лоста нагоре, коркът ще бъде лесно отстранен. За да извадите тапата от тирбушона, първо спуснете лоста, така че коркът да се върне в долното положение, след това стиснете дръжките и повдигнете лоста и коркът трябва да падне. Ако това е вашият избор, купете висококачествен, той ще продължи по-дълго и ще работи по-добре.

Завъртете тирбушон е лесен за използване. Просто поставете тирбушона върху устието на бутилката и завъртете дръжката. Винтът ще проникне в корка и когато излезе отдолу, коркът ще бъде извлечен, докато непрекъснато завъртате дръжката.

The Тирбушон с Т-образна дръжка е прост дизайн, който датира от 1800-те. Винтът се усуква в тапата, както е описано по-горе, но след като бъде пъхнат изцяло, просто дърпате Т-ръкохватката, за да отстраните тапата, което е по-лесно, отколкото звучи. Ще ви трябва малко сила на ръката. Това е евтино, но не особено популярно. Много винарни поставят логото си върху него и ги раздават. Приятно е да преминете в кошница за пикник, в случай че забравите да донесете любимата си, но не и нещо, което бихте използвали редовно.

Усукване с два зъба няма винт, но зъби с различна дължина, които се плъзгат между тапата и бутилката. Ще трябва да размахвате този инструмент, докато го поставяте в бутилката. След като се постави напълно, трябва да издърпате Т-ръкохватката, докато завъртате инструмента, за да премахнете корка. Трудно е, откакто разбих бутилка, използвайки такава, ги избягвам. Те са евтини и понякога се използват като подарък за винарни.

Многоцелеви тирбушони премахнете винени тапи, тапи за шампанско, капачки за бутилки, капачки на винтове. Те изглеждат странно, но ако искате един инструмент, който прави всичко, това е билетът. Тези отварачи използват същата техника като сервитьорския тирбушон.

Тирбушон в стил въздушна помпа има игла, която натискате в тапата вместо винт и има цилиндър с помпа, който изтласква въздуха през иглата в бутилката, което кара тапата да изскочи. Имах такъв, той работеше известно време, но не беше наистина надежден.

Корк Попс (Co2) е много, подобрена версия на въздушната помпа и е получила добър отговор. Това работи върху естествени или синтетични тапи. Не е необходимо ръчно изпомпване с тази касета Co2 и приятен дизайн, но ще трябва да поръчате допълнителни касети, които да имате под ръка.

Електрически тирбушони стават все по-популярни и се предлагат със стойка за презареждане, но не препоръчват използването им със синтетични коркови тапи. Просто натиснете бутон, за да вкарате винта и извадете корка, след което натиснете бутон, за да го извадите от винта. Не става много по-просто.

Отпушване на машини (монтирани на плот или на стена) са проектирани за голям обем и наистина изглеждат добре във винарска изба. Скъпи и може би превъзхождащи средния алкохол, но те работят добре. Те са лесни за използване, но все пак са необходими две ръце, едната да държи бутилката, а другата да дръпне лоста, който изважда корковата тапа от бутилката и изхвърля отстранената коркова тапа от винта с едно движение. За повече информация относно отпушването на машини вижте статията ми “Отпушване на машини – струват ли си парите?”

Освен специалните тирбушони като тирбушон с много лостове на Риби (рибеста форма), Winemaster или тирбушони в реплика Antique Vintage, които го покриват.

Както можете да видите, има много неща за избор, някои дори изваждат тапата, след като е била премахната, но други изискват ръчно да премахнете корка от винта. Имам няколко вида тирбушони но през повечето време използвам сервитьорски тирбушон, но това е само моето предпочитание.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta