Проверки на газова система на лодка

П

Кога за последен път сте проверявали газовата си система за лодка?

Ако притежавате лодка, тогава знаете колко скъпо може да бъде да я държите на вода, каква е таксата за акостиране, застраховки, както и таксите за гориво. Издръжката на всяка лодка е много скъпа.

И така, кога за последен път сте проверявали газовата система на лодката?

Когато се замислите, LPG (течен петролен газ) е може би най-опасното вещество, което имате на лодката си, и въпреки това ще похарчите повече пари за почистване, боядисване на корпуса и обслужване на двигателя, отколкото за вашата газова система.

Лодките не са като колите, те са склонни да се задържат много по-дълго и като такива ще имат стари остарели дори опасни газови уреди, които никога не са били проверявани.

Вашата газова уредба на лодката трябва да се проверява поне веднъж годишно от инженер с лодка, регистриран за безопасност. Всички грешки или проблеми ще бъдат насочени към вашето внимание и след това могат да бъдат отстранени.

Вашата газова система за лодка проверява дали можете да направите сами

В зависимост от това какви газови уреди са инсталирани на вашата лодка, винаги се уверете, че те работят с хубав чист пламък, когато работят.

Поддържайте уреда чист, ако забележите прах или мръсотия върху или около горелката на уреда, изключете го веднага, оставете го да се охлади, след което го почистете добре.

Шкафчето на бутилката за газ трябва да има дренажен отвор, който да се излива над борда на лодката, а не в корпуса, уверете се, че канализацията е чиста и не е запушена.

Вземете кофа с вода и я изплакнете, за да сте сигурни, че работи свободно. ВНГ е тежък газ и като такъв ще падне до ниско ниво, поради което канализацията трябва да бъде чиста.

Докато сте в шкафчето на бутилката за газ, обърнете внимание на маркуча за газ, уверете се, че той няма никакви драскотини или пукнатини, той ще има печат за дата, проверете датата, те трябва да се сменят на всеки 5 години за безопасност. Обзалагам се, че вашият е на повече от 5 години.

Котлони

Газовият плот е може би най-използваният уред на лодката, използван за приготвяне на кафето. Пръстените на горелката обикновено се блокират след известно време. Ако забележите, че пламъкът е малко висок от едната страна и по-нисък от другата, изключете го, оставете го да се охлади, след което го изчистете добре.

Изолационни клапани

Всички съвременни лодки ще имат газови изолиращи клапани, монтирани на всеки уред, на по-стари лодки те може да не са монтирани, уверете се, че всички работят правилно, запалете уреда, след което изключете изолиращия клапан. Ако уредът се изключи, тогава вентилът все още работи добре.

Причината, поради която трябва да проверите всички уреди и изолиращи клапани, е корозия, същата причина да почиствате корпуса, през сезона се натрупва корпус, същото е и за вашите газови уреди и клапани.

Газови бутилки

Когато дойде време да смените газовата бутилка, уверете се, че имате правилния гаечен ключ за работата, това ще го направи много по-лесно.

Преди да започнете, уверете се, че всички газови уреди са изключени, същото важи и за бутилката. Затворете всички прозорци или отвори на лодката, не искате да има изтичане на газ вътре.

Сега сменете бутилката, като сте сигурни, че сте стегнали връзката на новата бутилка. Отворете бавно изолиращия клапан на бутилката, след като отворите отидете до уреда, който е най-отдалечен.

Сега трябва да прочистите газа, като направите това, като включите уреда, уверете се, че искрогенераторът работи, ако не, е необходима някаква форма на постоянно запалване, за да запалите газа.

Запалителната част е много важна; не искате да изтича газ, така че веднага щом включите газа, се уверете, че запалването работи. След това правите същото със следващия уред и така нататък.

Застраховка

Повечето застрахователни компании за лодки ще изискват ежегодно да се извършва проверка на газовата система на лодката, преди да застраховат лодката ви.

Те искат да знаят, че лодката, която застраховат, е безопасна за газ.

Повечето яхтени пристанища изискват също така всяка лодка с газ на борда да има годишна проверка за безопасност на газовата система.

Те също така ще искат да видят копие от сертификата за безопасност на природния газ, което да съхраняват в своите досиета.

Обща безопасност на газа

Както при всичко, което използва газ, безопасността винаги трябва да е на първо място.

Ако имате монтирани детектори за дим и въглероден окис, проверете дали работят, като натискате бутона за тест при всяко посещение на вашата лодка.

Ако установите, че не работи, сменете батериите или го сменете.

Никога не блокирайте вентилационни решетки, които могат да бъдат монтирани на вашата лодка, те са монтирани по някаква причина и като такива могат да бъдат фатални, ако бъдат блокирани.

Ако някога смените някой уред или газови фитинги, винаги го проверявайте, за да сте сигурни, че вие ​​и вашата лодка сте в безопасност, да, това ще ви струва, но със сигурност безопасността няма цена.

Как да намерим инженер за газова безопасност на лодка

Ако имате достъп до интернет, потърсете регистъра на газовия сейф. Следвайте връзката към сайта, след като веднъж на сайта можете да въведете подробности какъв тип регистриран инженер искате.

Моят съвет би бил да се свържете с тях по телефона, ще видите номера за контакт на страницата за контакт.

Причината, поради която казвам да се свържете с тях по телефона, може да обясни точно какъв тип инженер ви е необходим за вашата работа.

Някой, който е регистриран за безопасност на газ, може да бъде регистриран само за пожари на природен газ и като такъв не може да работи на вашата газова система за лодка.

Да бъдеш регистриран за безопасност на газ е малко сложно, тъй като има много различни категории за избор.

Всяка категория ще има изпит, който инженерът трябва да положи, за да може да работи в тази категория.

Само защото инженерът е регистриран да работи на природен газ, това не означава, че може да работи на LPG и лодки, той трябва да е регистриран за LPG и лодки.

Винаги бъдете в безопасност и се забавлявайте на лодката си.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta