Капково напояване за вашите саксии – 10 стъпки към добре напоените растения!

К

След като видях няколко от скъпоценните ми растения да умират от обезводняване и изгаряне (поради екстремното лятно слънце в Делхи), реших, че моята стратегия за поливане е неефективна през лятото. Обикновено растенията се поливат веднъж на ден, обикновено сутрин. Въпреки това през горещите летни месеци това води до дехидратация, тъй като екстремната топлина изпарява по-голямата част от водата от почвата около корените. Резултатът е проблеми, свързани с дехидратация като бронзиране на листа поради инфекции.

Реших да имам по-ефективна система за поливане, тъй като по-голямата част от водата се източи от саксията през първите половин час. Ето няколко стъпки за напояване на вашите саксии!

  1. Нарежете дъното на 500 мл пластмасова бутилка “пепси / кокс”. Цялото дъно трябва да се отстрани, като се изреже в кръг на около сантиметър от дъното на бутилката.
  2. Отстранете пластмасовата капачка и я фиксирайте внимателно върху менгеме или всякакъв държач (можете да използвате клещи, ако нямате тин)
  3. Използвайте малка бормашина или заострен нож, за да направите малка дупка с диаметър около 2 мм в средата на пластмасовата капачка.
  4. Намерете малко памук (може да се намери в медицинските магазини) и направете памучна топка с диаметър 2 инча.
  5. Сменете капачката на бутилката и обърнете бутилката и я фиксирайте в тиска (отново използвайте клещи, ако няма тиска)
  6. Поставете памучното топче в бутилката през дъното (което сега е обърнато нагоре). Използвайте молив, за да пъхнете памука във фунията близо до устието на бутилката
  7. Направете дупка в почвата около корена на начертаното растение. Дупката трябва да е достатъчно голяма, за да погълне поне 2 инча от бутилката (поставена в обърнато положение)
  8. Поставете бутилката в дупката и натиснете почвата около нея, за да я задържите здраво в обърнато положение.
  9. След това поливайте растението през бутилката. Налейте внимателно водата в бутилката, за да може памукът да се разположи на дъното.
  10. Може да се наложи да сменяте памука от време на време поради запушване и загуба на пропускливост.

Voila! Вашата система за капково напояване е готова! Използвал съм бутилки с различни размери и видях, че използването на твърде голяма или твърде висока бутилка води до по-бързо навлизане на водата – тъй като налягането на водата е по-голямо. Най-добрите бутилки са пластмасовите бутилки от 500 мл. Също така почвата в крайна сметка се просмуква в памука отдолу и запушва малката дупка в капачката. Ето защо е препоръчително памукът да се подменя веднъж на два месеца.

Затова се забавлявайте капково напояване на вашите растения! Гледайте ги как оживяват с този непрекъснат източник на напояване.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta