Алфред Хичкок, г-н Памет и синдром на Аспергер

А

Филмът на Алфред Хичкок, „39-те стъпки“, има само най-малка прилика с романа, чието заглавие заема. Една от многото разлики е героят Мистър Памет, който е основен за филма, но не се появява в книгата.

Може да ви изненада, че Mr. Memory се основава на истински човек, сензацията на английската музикална зала, WJM Bottle, който се представя под сценичното име Datas. Бутилката можеше да си припомни хиляди неясни факти и да отговори на любопитни въпроси, извикани от публиката, възрастта и рождените дни на известните личности, резултатите от спортни мачове, неясни факти от географията; обхватът му от знания беше поразителен (вижте фантастичната книга на Рики Джей „Научени прасета и огнеупорни жени“ за повече подробности).

Бутил написа мемоари, в които отхвърли всякакви ранни познания за специални сили на паметта. В същата книга той разказва за случайното си откриване на мощната си памет, когато е чул двама мъже, опитващи се да си спомнят датата на присъдата в процеса в Тичборн, известен викториански скандал.

Наследникът на голямо богатство Роджър Тичборн беше изгубен в морето и обявен за мъртъв. Австралийски месар на име Артър Ортън, който само малко приличаше на изчезналия, излезе и заяви, че е Тичборн. Искът на Ортън бил приет от майката на Тичборн, но след смъртта й Ортън се опитал да поиска наследството. Офертата му се проваля и в крайна сметка той е осъден за лъжесвидетелстване.

Бутилка им предостави датата на осъждането на Ортън; 28 февруари 1874 г. Когато един от мъжете изрази изненада, че Бутъл ще знае датата на събитие, настъпило преди раждането му, Ботъл продължи да предоставя всички важни подробности по случая с Тичборн.

В своите мемоари Ботъл ни казва, „като разбрах колко изненадани са от моя запас от знания, почувствах се окуражен и продължих с редица дати от събития в английската история и имената на победителите от Дерби и Оукс в бърза последователност. ” Изпълнението на Bottle беше подслушано от театрален промоутър, който го покани да се появи в Стандартната музикална зала още същата вечер, все още с мръсните си работни дрехи. Той постигна незабавен успех и скоро напусна работата си като ръчен работник в бензиностанция за живот в шоубизнеса.

Четейки автобиографията на Bottle, се откриват доказателства, че Bottle може да е имал синдром на Аспергер, разстройство от аутистичния спектър, характеризиращо се със социална неловкост и натрапчив интерес към факти и подробности. Много деца със синдром на Аспергер са хиперлексични и се учат да четат в ранна възраст. Бутил имаше оскъдно обучение и се научи да чете. Като дете той проявява натрапчив интерес към неясни факти; “от запомнянето на имената на пазачи, стигнах до номера на таксита и полицай. Подобно на повечето деца със синдром на Аспергер, той не се интересуваше много от своите връстници.” Не бях същият като повечето други деца “, тъй като не участвах в тяхното игри, без желание. “

Бутилката имаше големи възможности за визуализация и може да е имал и синестезия, която често се свързва с превъзходна памет.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta