Как да си направим домашно вино

К

Правих вино от години. Обичах да се разхождам по полетата, бране на диви цветя и растения, както и други плодове и зърнени храни, които купих. И аз приготвих много домашно вино по прости методи, една от стъпките е както следва:

Първа стъпка: Отидете в магазина и си купете 4 литра стъклена бутилка и 1,5 литра стъклена бутилка вино. Приберете се вкъщи и изпийте цялото вино. След като отрезвите, измийте празни бутилки.

Стъпка втора: Напълнете бутилката от 4 L наполовина от всеки закупен от магазина плодов сок (100% сок, без консерванти, не подсладен). Добавете 4 чаши захар (през фуния), 1 чаена лъжичка хранително вещество за мая, 1 чаена лъжичка киселинна смес, 1/4 чаена лъжичка танин (за леки вина като ябълка или бяло грозде, не добавяйте за червено грозде).

Стъпка трета: Напълнете останалото с гореща вода (като от чешмата, не е задължително да кипи, а само топла, за да помогне за разтварянето на захарта). Сега сложете запаленото и и разклатете, за да свалите захарта от дъното на бутилката. Правете това на всеки десет минути, докато захарта се разтвори напълно. Изчакайте, докато сместа (наречена „задължително“) достигне стайна температура.

Стъпка четвърта: Напълнете бутилката от 1,5 литра с току-що приготвената мъст. Към бутилката от 1,5 L добавете 1/4 от смачкана таблетка камден, поставете капака и поставете в хладилника. Поставете пълна смачкана таблетка камден в по-голямата бутилка и завъртете. Поставете голямата бутилка с предварително пробита гумена запушалка и въздушен шлюз (В шлюза трябва да има вода и няколко капки белина).

Изчакайте 24 часа, след това добавете универсалната винена мая към по-голямата бутилка. Мъстата трябва да започне да ферментира през следващите няколко дни, както е показано чрез образуване на пяна и CO2, излизащ през въздушната шлюпка. 2 дни след спирането на пяната извадете по-малката бутилка от хладилника, затоплете до стайна температура и добавете към по-голямата бутилка. Когато ферментацията е спряла и маята се е уталожила на дъното и виното е бистро (месеци по-късно), внимателно сифонирайте виното от маята в друга бутилка от 4 литра и изпийте или приберете в хладилника. Този метод е доста груб, но можете да се усъвършенствате и да закупите повече оборудване, докато навлизате повече в хобито. Ако искате да отлежавате или съхранявате виното за някакъв период от време, сифонирането и бутилирането трябва да се извършват при стерилни условия.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta