Chango Mezcalero: История на бутилката от глинеста маймуна Mezcal от Оаксака, Мексико, окончателно изяснена

C

Шансовото изобретение от 1952/53 г. на Doña Rosa Real от barro negro или славата на черна керамика, вероятно ще остане неоспорено ad infinitum в аналите на историята на мексиканското народно изкуство. Роденият в Сапотек обаче, приветстван от Сан Бартоло Койотепек в Оаксака, може би сега ще трябва да сподели прожекторите със съпруга си Дон Ювентино Нието. Излизат убедителни доказателства, които предполагат, че Дон Ювентино е първият човек, който произвежда и продава chango mezcalero, уникалната и изискана глина, използвана за съхранение, излагане и предлагане на пазара мескал, известния дух на Оаксака, получен от растението агаве.

На маймуните и Мескал в Оаксака

Маймуната отдавна се свързва с пиянството. И така не беше необходим скок на вяра, за да може някой да комбинира маймуни с относително високо съдържание на алкохол мескал и по този начин да събере приматите и духа.

Историята, значението и различните представяния на chango mezcalero, както и конкуриращите се претенции, че е създателят на бутилката mezcal, са документирани другаде. За да обобщим накратко противоречието, две семейства в Сан Бартоло Койотепек, потомци на покойния Марсело Симон Галан и на покойния Ювентино Нието, твърдят, че техните предци са създали изображението първо. И разбира се се предполага, че други занаятчии, независимо дали са в същото село близо до Оаксака, или в други региони или щати в Мексико, може да са били основателите на формата на изкуството.

Лов за първи плесени от шанго мескалеро в Сан Бартоло Койотепек, Оахака

Няколко месеца преди смъртта му през май 2010 г., Дон Валенте, единственото оцеляло дете на Дон Ювентино, посочи, че той все още запазва оригиналните маймунски форми на баща си. Но неочакваната смърт на дон Валенте предшества способността му да ги търси. Година по-късно един от синовете и снахите му всеки поотделно обеща да направи всичко възможно да се разрови из всички стари кутии на баща си и бабите и дядовците си, за да намери глинените форми за бутилки от мескал. Дон Ювентино умира през 1973 г., а Дона Роза през 1980 г., така че много прах се е натрупал върху вероятно нарастващ брой споменати кутии – включително матриците на шанго мескалеро.

Chango Mezcalero Форми по-общо

Съществуват множество плесени от шанго мескалеро в Оахака и може би дори в други мексикански щати. Трудно е да се установи истинската възраст на глинените бутилки от мескал, произведени с тях. Откровено е да се отбележи, че в света на антиките и колекционерските предмети има индустрии, изградени около производството и предлагането на голямо разнообразие от продукти, предназначени да изглеждат реколта и добре носени. Chango mezcalero може да не се различава, въпреки че не се появява умишлен опит за невярно представяне (освен, разбира се, може би чрез продажби в интернет).

Самият Дон Валенте изработва декоративни глинени фигури от шанго мескалеро, използвайки една или повече различни форми. Но поне някои от тези на Дон Валенте имаха отворено дъно и следователно не бяха функционални за задържане на мескал. Очевидно никога не са били рисувани като много от по-старите утилитарни приемници за шанго. Повечето от последните бяха нарисувани на гърба си с думите Recuerdo de Oaxaca (сувенир от Oaxaca), а някои бяха персонализирани отпред, за да бъдат подарени. Съществува поне една пластмасова версия на chango mezcalero.

Откриването на плесени временно разрешава мистерията на формата на изкуството

Разкрити са две плесени, скрити сред кутии с желаните притежания на Doña Rosa и Don Juventino. Единият е от 12 юли 1938 г. Той е в отлично състояние, и двете страни са напълно непокътнати. Без никакво съмнение се използва за производство на функционални глинени бутилки от мекалеро от мехкалеро за задържане на мескал, тъй като в горната част на всяка страна се появява отвор за корк и дъното се прилепва плътно едно към друго. Въпреки че това предполага, че калъпът е предназначен за утилитарни цели, разбира се, той също би имал декоративна стойност.

Втората, малко по-голяма плесен, е само от лицевата страна на маймуната, гърбът е загубен или унищожен. Възрастта му изглежда същата като по-малката датирана плесен. Тази плесен обаче е повредена, тъй като е отчупено значително парче от единия крак на маймуната. Освен това отгоре няма отвор, който да предполага, че може да не е бил използван за направата на бутилки за задържане на мескал. От друга страна, липсващата задна страна може много добре да съдържа пълен отвор в горната част, подходящ за запушване на алкохолното съдържание на чангото.

Предизвикателството Чанго продължава сред колекционерите на Vintage Мексико и почитателите на Mezcal

Тези открития водят дълъг път към разрешаването на два належащи въпроса, свързани с произхода на чанго мескалеро, използван при пускането на пазара и продажбата на мескал в Оахака; самоличността и местоживеенето на създателя на chango mezcalero и когато формата на изкуството се появи за първи път на рафтовете на работилници, столове и резиденции.

Но по-нататъшни версии на историята на chango mezcalero вероятно ще продължат да се появяват, дори и при откриването на допълнителни доказателства в подкрепа на настоящата теория или срещу нея. Но дотогава, нека да сложим chango mezcalero по гръб за почивка и да оставим духа му непокътнат.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta