Бутилка студена патица

Б

Спомняте ли си вино, наречено Студена патица, като се замислите, не го признайте, просто си го спомнете с иронична усмивка. За онези, които не го знаят или не са чували за него или просто биха искали да не го запомнят, Cold Duck беше мехурчесто „искрящо светлочервено“ вино от Kaiser Stuhl. Мога да поставя кавичките, защото имам самата бутилка, която седи пред мен, докато пиша.

Сега Студената патица беше изключително популярна през шейсетте години с голям брой хора, които намериха старата Leibfraumilch за малка стара шапка и имаха вкус на сладка стара шапка. Затова заменихме малките помощници на майките, имаше имена на служители, но няма да призная, че ги познавам с мехурчеста капка студена патица.

Цяло поколение настъпващи гроувъри пиеше нещата и звукът от тапи на Студената патица, удрящи се в евтини пластмасови осветителни тела, се чуваше по цялата земя всяка събота вечер.

Но Студената патица скоро стана мъртва патица и повече не се виждаше. Някои от тези, които вероятно са по-малко от претенциозните пиячи, са тръгнали направо към пътя на Grange Hermitage до неподчинение, някои са тръгнали надолу по-малко с вкус, с Passion Fruit Pop, а други просто са се удавили в Rough Red или поне до появата на Шардоне.

Тогава в прашен шкаф в предградието Arncliffe в Сидни през 199 г. се случи малко чудо, можех да позлатя Lilly с останалата част от историята и да кажа, че е била в обращение през цялото това време, но просто не мога.

Там беше и чакаше своя миг на слава в продължение на тридесет и пет години под шкаф за кухненска мивка, не по-малко. Открихме го, когато родителите на жена ми продаваха дома си в Арнклиф. Естествено заявихме тази истинска реликва от партийната история и с гордост я показахме на гордо място на собствения си бюфет.

Следващото ни парти тръгна с гръм и трясък, както обикновено, но не със свещения взрив на Студената патица и шипене на отворена бутилка със скъпоценната течност по естествен път.

На следващата сутрин, изчиствайки детрита от предишните развратни вечери, внимателно вдигнах свещената бутилка от нейната костилка, когато забелязах етикет в задната част на бутилката, който досега беше без етикет.

Етикетът беше прочетен (с благодарност на прославения автор, всички ние празнувахме трудно в онези дни)

ТОВА РЕДКО ВИНО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА.

ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕТЕ НА ПАРТИЯ, ПИЙТЕ ДОМВЕРИТЕ ДОБРО ВИНО И ОСТАВЕТЕ ГО, КАТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕВТИНИ БАСТАРДИ, ПРАВЕНИ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ.

МОЛЯ, МИНАЙТЕ НА ТОВА СВЕЩЕНО ДОВЕРИЕ

Само кукувица би се сетила за това и аз ценя тази бутилка Студена патица повече, отколкото някое Grange Hermitage някога би могло да бъде ценно.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta