Филтрирана вода срещу бутилирана вода – има ли разлика?

Ф

Много хора избират да пият бутилирана вода вместо чешмяна, защото интелигентният маркетинг през годините ни каза, че е по-добре. Истината е, че повечето бутилирана вода не е нищо повече от филтрирана чешма. Националните тестове за вкус показват, че малко хора могат да различат бутилираната вода от чешмата. Няколко компании за бутилиране признаха, че техният продукт е от общински произход. Има обаче няколко разлики между бутилирана и филтрирана вода от чешмата.

Бутилираната вода е вредна за околната среда

Смята се, че по-малко от една трета от пластмасовите бутилки за вода се рециклират всяка година. Това оставя над 60 процента да замърсят нашите депа. Освен това производството и транспортирането на този продукт са разточителни. За всяка произведена бутилка вода се губят три и стотици хиляди галона гориво се използват за транспортиране на бутилирана вода по целия свят. Филтрираният кран, от друга страна, оставя много малко, ако има някакви пластмасови отпадъци, и е по-добър избор за опазване на околната среда.

Бутилираната вода е по-скъпа

Милиони долари отиват за производството и транспортирането на пластмасови бутилки по целия свят. Тъй като пластмасовите бутилки за еднократна употреба не са предназначени за повторна употреба, потребителите трябва да плащат пари за всяка бутилка вода, която консумират. Разходите се събират с времето. Филтрираната вода обаче се предлага на части от цената и може да се налива отново и отново в бутилки за вода от неръждаема стомана за многократна употреба, спестявайки на потребителите парите, които иначе биха били изразходвани за контейнери за еднократна употреба. Накратко, бутилираната вода обикновено е по-скъпа от филтрираната чешма в дългосрочен план. Въпреки че водните филтри струват пари и ще трябва периодично да се сменят, общият разход е много по-малък от този на бутилираната вода.

Бутилираната вода е по-малко регулирана

Качеството и безопасността на бутилираната вода се регулират от Администрацията по храните и лекарствата, докато качеството на чешмяната вода се регулира от Агенцията за опазване на околната среда. EPA държи по-строги стандарти от FDA, що се отнася до качеството на водата. Например, FDA позволява малък процент фекални бактерии да останат в изворна вода, докато EPA не допуска. Освен това, повечето пластмасови бутилки са направени от полиетилен терефталат (PET), токсичен химикал, за който се спори, че пиявица във вода, особено ако бутилките се оставят в гореща среда за продължителни периоди от време.

Много потребители несъзнателно използват повторно пластмасови бутилки; това обаче може да насърчи бактериалния растеж и пластмасовото химично извличане. Установено е, че пластмасовите бутилки, които седят на рафтове за хранителни стоки за дълги периоди, съдържат различни замърсители, включително щурци. Водата от чешмата може да се филтрира, за да намали вкуса и миризмата на хлор, често причинени от общински методи за дезинфекция, и в крайна сметка може да бъде по-безопасна от бутилираната вода.

Казва се, че бутилираната вода е по-удобна

Удобството е основната точка за продажба на бутилирана вода. Твърдението обаче, че е по-удобно, е спорно. Продукти като водната станция Filtrete ви позволяват да зареждате вода вкъщи и да носите безопасни бутилки за многократна употреба в движение, правейки разходите за закупуване на пластмасови бутилки за еднократна употреба излишни и разточителни.

В дискусията “бутилирана вода срещу чешмяна вода” страната, която ще изберете зависи от това къде са вашите приоритети. Разликите между бутилирана и филтрирана вода изглежда сочат към последната като по-евтин избор по отношение на въздействието върху околната среда и финансовите разходи. За потребителите е важно да са наясно с разликите между двете, за да вземат възможно най-доброто решение.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta