Китай и парчета за вечеря – Как да идентифицирате какво имате

К

Светът на порцелановите прибори за хранене е обширен и разнообразен. Има хиляди производители, стотици хиляди модели и много парчета за всеки модел. За да придобиете всеобхватни познания за тази индустрия, е необходим цял живот на обучение. Има обаче някои основи за Китай, които са лесни за научаване и запомняне, но все още са непознати за много хора, които биха могли да се възползват от тази информация. Изучаването на някои често срещани термини от Китай може да изчисти много объркване и да подобри способността ви да купувате, продавате или да се наслаждавате на порцелан.

Има много несигурност по отношение на имената на различни порцеланови парчета. Тъй като няма официални, единни насоки, объркването е неизбежният резултат. Това, което един човек нарича чиния за салата, се нарича от другите като странична чиния, сметаната се нарича кана за мляко и т.н. Също така е трудно да се определи правилната номенклатура, когато има различни размери. Например, ако чиния с размер 7 1/2 инча е чиния за салата, чинията с размер 8 1/2 инча е чиния за обяд или все още се нарича чиния за салата? Кога е крем супа и кога комплект бульон? Това е особено важно за много хора, които се интересуват от закупуване на порцелан и биха искали да знаят какво точно получават.

Да се ​​опиташ да назовеш и обясниш всяко произведение, направено някога, е почти невъзможно. През годините има хиляди различни видове парчета, направени от стотици различни производители. Дори изчерпателен сборник е извън обхвата на тази статия. Вместо това, нека се съсредоточим върху някои от най-често срещаните налични парчета. Няма правилно или грешно, когато става въпрос за имена на парчета, просто ще изброим по-често използваните.

Стандартната единица е настройката Five Piece Place, която обикновено се състои от следните парчета: чиния за вечеря, чиния за салата, чиния за хляб и масло, чаша и чинийка.

Чиния за вечеря – Плоски, обикновено кръгли, варират от 9 3/4 “до 11” в диаметър

Чиния за салата (странична плоча) – Плоска, обикновено кръгла, варира от 7 3/4 “до 8 3/4” в диаметър

Чиния за хляб и масло (десертна чиния, чиния за торта) – Плоска, обикновено кръгла, варира от 6 “до 7 3/4” в диаметър

Чаена чаша (кафе) – Предлага се в много различни стилове и форми (Leigh, Peony, Footed или Flat и т.н.) варира от 2 “до 2 3/4” височина

Чинийка – Плоска, кръгла, с вдлъбнатина за чашата

Тези допълнителни парчета, въпреки че обикновено не са включени в обстановката на място, често са част от официалната маса.

Чиния за обяд (често се бърка с чиниите за вечеря или салата) – Плоски, обикновено кръгли, варират от 9 “до 9 3/4” в диаметър

Купа за супа – идва с рамка или купе (без джанта), варира от 7 1/4 “до 9”

Купа за плодове / десерти – идва с рамка или купе (без джанта), варира от 4 “до 5 3/4”

Крем супа и чинийка – чаша с две дръжки, обикновено къса и широка, чиния с вдлъбнатина (чашите за бульон за супа са тесни и високи, също с две дръжки)

Купа за зърнени култури – идва с рамка или купе (без джанта), варира от 5 “до 7”

Demitasse Cup & чинийка (след вечеря, шоколад) – Много по-малки от обикновените чаени чаши, идват с крака и плоски, чинийката обикновено е с вдлъбнатина

Чаша – Висока, голяма чаша, без чинийка, плоска или с крака, от време на време леко се различава по дизайн от останалата част от модела.

зарядно устройство – (често се бърка с чиниите за вечеря или котлет (12 “)) – Плоски, обикновено кръгли, варират от 11” до 12 “в диаметър

Сервиращите парчета също се предлагат в широк спектър от видове, размери и форми. Следват някои от най-често срещаните парчета:

Кремър (кана за мляко) – дръжки с чучур за наливане, много различни размери, често дори за един и същ модел

Захарница – обикновено с капак, от време на време отворен, почти винаги с дръжки.

Овална зеленчукова купа (купа за салата, купа за сервиране) – с рамка и преврат (без джанта), използва се за салати, тестени изделия и т.н., варира от 9 “до 10 3/4”

Кръгла купа за зеленчуци (купа за салата, купа за сервиране) – с рамка и преврат (без джанта), използва се за салати, тестени изделия и т.н., варира от 8 “до 10 3/4”

Овално блюдо за сервиране (плато за месо) – предлага се в много различни размери, започвайки от 10 до 19 “дължина, от време на време по-голяма (дължината е определящият фактор, а не ширината). Когато се отнася за плата, действителният размер е важен.” Голям “или “малки” означават различни неща за различните хора. Използвайте действителната дължина, за да изясните какво имате предвид.

Gravy Boat & Under plate (плато) – Под чинията се предлага отделно или прикрепено. Понякога с дръжка, от време на време с двоен чучур.

Чайник с капак – нисък и здрав

Саксия за кафе с капак – Висок и слаб

Покрита зеленчукова купа – Кръгла или овална, с двойна дръжка, често се бърка със супа супница, която е много по-голяма

Tureen или супа Tureen – Голяма кръгла купа с капак, обикновено с крака, от време на време с под чиния или кът за черпак

Знаейки какво търсите, ще се уверите, че наистина сте го получили, а не някакво подобно, но не каквото искате парче, което няма да отговаря на вашите цели. Малко знания изминават дълъг път.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta