Твърди брони: Метални, керамични или Dyneema

Т

Твърдата бронежилетка осигурява най-голяма защита от най-широката гама огнестрелни оръжия. Докато меката бронежилетка може да предпази от редица пистолети, твърдите бронирани плочи са най-ефективната защита срещу мощни пушки и бронебойни патрони. Твърди бронирани плочи се предлагат от много производители, както в метал, така и в керамика. Кое обаче е подходящо за вашите нужди? Трябва ли да изберете метални или керамични плочи с твърда броня?

Най-значимата полза е, че те са ефективни срещу всички изстрели с пистолети и много мощни патрони. Някои дори са ефективни срещу оръжия от военен калибър. Това предлага максимална защита за служителите за поправка, полицията, военния и персонала по сигурността. Освен това тези плочи могат да издържат и на остриета, което много видове меки бронежилетки не могат.

Метални бронирани плочи

Металните плочи са оригиналната форма на съвременната бронежилетка и водят началото си от Средновековието. Металът отдавна беше единствената възможност за тези, които се нуждаеха от защита от високоскоростни и бронебойни патрони. Металните твърди брони са здрави, издръжливи и широко достъпни, но това не означава, че са без недостатъците си.

Най-същественият недостатък на металните плочи е тяхното тегло. Костюм от бронежилетка, направен с метал, може значително да попречи на движението и гъвкавостта. Дори добавянето на метални плочи към жилетка от мек плат може да създаде проблеми с допълнително тегло. За щастие има отговор на проблема с теглото.

Керамични плочи с твърда броня

Керамиката се използва от векове заради своята здравина, устойчивост и издръжливост. Днес се използва и при създаването на бронежилетки. Керамиката предлага значителни предимства пред металните плочи, тъй като те са далеч, далеч по-леки, но не жертват спираща сила, издръжливост или здравина. Това позволява на полицейските служители, служителите от охраната и военния персонал да се радват на възможно най-добрата защита, без да добавят допълнително тегло от метални твърди бронирани плочи, които биха възпрепятствали движенията им в противен случай.

Dyneema Hard Armor Plates

Пластините Dyneema са най-леката плоча между керамиката и метала и тежат с около два килограма по-малко от техните керамични и метални аналози. Динеемните плочи са добре дошло за някой, който трябва да носи жилетка от тази степен на защита за продължителен период от време. Плочите Dyneema имат балистично ниво III, което ще ви предпази от 7,62 mm FMJ, .30 карабини, .223 Remington, 5,56 mm FMJ кръгъл и гранатен шрапнел. За да спрете бронебойните патрони с калибър 30, трябва да увеличите балистичната си защита до ниво IV керамична плоча.

Метал, керамика или Dyneema

Докато металните плочи отдавна са доминиращи в индустрията, нещата се променят. Тъй като керамиката и динемата стават все по-широко достъпни и все повече хора осъзнават силата, спиращата сила и леката природа на тези решения, те бързо се превръщат в предпочитан избор, дори пред метали като титан.

Днес керамичните и динеемни твърди брони са широко достъпни както в пълни бронирани решения, така и като допълнителни плочи, които могат да помогнат за увеличаване на бронирани жилетки, като добавят защита към жизненоважни области.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta