От какво са направени ноктите на краката ви?

О

Ноктите на краката са жилави, но въпреки това са податливи на счупване, заразяване и последици от недохранване. И пръстите на краката, и ноктите на пръстите са направени от един и същ протеин, от който е направена косата ви. Кератинът, протеинът, който съставлява върха на пръстите на крака, не е жив и е присъствал от преди да сте се родили.

Върховете на пръстите на краката, заедно с върховете на пръстите, предпазват върха на пръстите на краката и пръстите ви, помагат при хващане и остъргване, като преразпределят натиска от върховете на пръстите на краката и върховете на пръстите. Нокътът на крака се състои от множество части. Те включват:

Матрицата

Матрицата на ноктите, наричана още онихострома или кератогенна мембрана, е частта, която е защитена. Той е част от нокътното легло, което съдържа нерви, лимфни възли и кръвоносни съдове. Матрицата произвежда клетки за нокътната плоча. Производството на клетки на нокътното легло ще продължи, докато има хранителни вещества и е здравословно. Тъй като се правят нови клетки на леглото, старите клетки се изтласкват напред и се притискат към нокътя.

Лунула

Лунулата или „малката луна“ е бялата, полумесечна част на основата на нокътя.

Нокътното легло

Под нокътната плочка е нокътното легло. Нокътното легло е направено от два вида тъкан: по-дълбоката дерма и епидермиса. Двата слоя са свързани помежду си чрез матричен гребен. С напредване на възрастта тези горички стават по-изразени, когато плочата изтънява.

Синус на ноктите

Коренът на нокътя се намира в синуса на нокътя. Синусът е разположен в основата на нокътя, под кожата. Произхожда от живите клетки на матрицата.

Нокътната плоча

Нокътната плочка е твърдата част, съставена от мъртви, уплътнени кератинови протеинови клетки. Кератинът прави нокътната плочка едновременно здрава и гъвкава. Плочата често е това, за което се говори, когато човек използва думата „нокът“.

Свободният марж

Свободният марж е върхът на предната част на нокътната плоча. Това е частта, която му придава режещата повърхност. Хипонихиумът е зоната на епитела, разположена в кръстопътя на свободния ръб и кожата на върха на пръста на крака. Тази част от кожата предпазва нокътното легло, като произвежда уплътнение. Хипонихиумът е по-забележим при по-светлокожите хора.

Епонихиумът и кутикулата

Епонихиумът и кутикулата образуват защитно уплътнение за нокътя на крака. Кутикулата е полукръгът в светъл цвят в горната част. Кутикулата е направена от неживи мъртви кожни клетки, които се разливат и покриват задната част на плочата. Епонихиумът е малка лента от живи клетки, разположени близо до кутикулата, която се сгъва обратно върху себе си, когато се отделя епидермален слой кожа и се образува нов слой от плочата.

Стената на ноктите

Стената на нокътя съдържа частта, която припокрива отстрани и края на нокътя. Паронихиумът е граница от мека тъкан около нокътя на крака. Тази мека тъкан може да се зарази.

Всеки нокът на крака има много различни слоеве, които са направени от различни материали и служат за различни цели. Важно е да се грижите за пръстите на краката си, тъй като могат да се появят болезнени инфекции и грозни, чупливи такива като врастнали нокти на краката.

Ако имате болка или дискомфорт от един от пръстите на краката или изпитвате някакъв друг вид болка в краката, препоръчително е да си уговорите среща с вашия ортопед.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta