3 fordeler med god ernæring

3

Den første fordelen med god ernæring er å gi kroppen din til å gjøre jobben den er designet for å gjøre – som er å være sunn! Jo lettere det er for kroppen din å fungere normalt, jo mer kan den gjøre alt arbeidet sitt uten å måtte ‘slukke branner’. Dette betyr at det er lettere for deg å tenke, gå, snakke, sove og gjøre alle de hundrevis av tingene du gjør daglig uten å merke det.

Hvordan vet du hva god ernæring er? Tenk på matvarer som ikke er behandlet. Dette betyr at jo færre trinn maten går gjennom før den er på tallerkenen din, jo mer næringsverdi har den med seg. Den ferske fersken, plomme eller gulrot er mye lettere for kroppen å bryte ned og fordøye. Sammenlign med en tilberedt hovedrett som sannsynligvis startet friskt, gikk til en prosessfabrikk og nå har gått gjennom mange kjemiske prosesser for å komme til deg. Den er eldre, mindre frisk og ikke fullt så levende som den frukten eller grønnsaken er.

Den andre fordelen med god ernæring er at det er lettere å komme seg etter sykdom eller skade. Når du er syk, går kroppen din i overdrive og beskytter deg og produserer mange forskjellige hormoner og kjemikalier. Dette legger mer “stress” på systemet. Når den underliggende mekanismen (kroppen din) er relativt sunn, varer ikke stresset like lenge, og legger ikke like mye press på kroppen din som om du var syk. Tenk på den sunneste personen du kjenner. Noen som spiser fargerike friske frukter og grønnsaker, trener osv. Bortsett fra en alvorlig sykdom eller skade, legger du merke til at de er i stand til å komme seg raskere tilbake fra mindre eller hverdagslige sykdommer.

Dette betyr ikke at du må bli en som er helt interessert i raw food, eller løper maraton for å være sunn. Poenget er at mennesker ikke har utviklet seg fra jegere og samlere til mennesker som får mesteparten av maten fra en boks. De mange fantastiske (og ikke så fantastiske) fremskrittene vi har gjort innen teknologi og mat er ikke alltid til vår fordel. Les “End of Food” av Paul Roberts hvis du vil ha mer informasjon om dette området.

Den tredje fordelen med god ernæring er å redusere sinnsstress. Hvis du får et tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler, både gjennom mat og kosttilskudd, vil hjernen din fungere bedre. Hvis hjernen din er matet, er det lettere å ta avgjørelser, alt fra hverdagslig til kompleks. En utmerket bok om dette emnet er av Dr. Mark Hyman “Fix your broken brain by healing your body first”.

God ernæring er avgjørende for helsen din, og den gode nyheten er at den ligger i handlekurven din – tenk enkelt, enkelt og friskt!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta